Onderzoek
In onze noordelijke gebieden is onderzoek van Romeinse gebouwen vaak erg lastig door gebrek aan bronnenmateriaal. Gebouwen zijn bijna geheel verdwenen, geschreven bronnen of afbeeldingen nauwelijks voorhanden. Het is dan van essentieel belang om achterliggende ideeën en de bouwkundige tradities te onderzoeken, dus het onderzoek te verbreden.
Kees Peterse heeft hiervoor al vroeg een methode ontwikkeld, een methode die hij in zijn promotie ‘Bouwkundige studies van huizen in Pompeii’ (1993) heeft gedefinieerd als ‘muurwerk, maatvoering en ontwerp’. Gaandeweg heeft hij zijn methode verfijnd.
Uit de vele onderzoeksrapporten valt een stappenplan te destilleren, dat hij kort voor zijn overlijden ook nog mondeling heeft toegelicht. Het stappenplan gaat uit van een ‘ideaalonderzoek’. De praktijk is weerbarstiger. Dat wordt geïllustreerd in de twee voorbeeldprojecten: de reconstructie van de ‘hout-aarde-wal’ met westpoort van het legerkamp Haltern (D) en het bouwhistorisch onderzoek van de Thermen te Heerlen. Deze voorbeelden laten ook duidelijk het verschil in bronnenmateriaal bij houtbouw en steenbouw zien. Bij houtbouw zijn de materiële resten vaak zeer schaars, anders dan bij steenbouw. Bij de Thermen te Heerlen zijn niet alleen funderingen maar zelfs resten van opgaand muurwerk met binnen- en buitenafwerkingen behouden.
Deze stappen in het onderzoek sluiten naadloos aan op de methodiek van het bouwhistorisch onderzoek, zoals vastgelegd in de ‘richtlijnen bouwhistorisch onderzoek’ 2009
Klik hier voor het stappenplan onderzoek (methode)
© Romeinse Reconstructies 2022